Ziekenhuizen

Corona in ziekenhuizen ‘erge pech’, geen verplicht pakket maatregelen

In zeker vijf Nederlandse ziekenhuizen zijn medewerkers besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Als gevolg van infecties waren een ziekenhuis en sommige afdelingen bij andere klinieken tijdelijk dicht. Maar het is geen oplossing om een landelijk pakket maatregelen verplicht te stellen voor ziekenhuizen, reageren het RIVM en minister Bruins.

“Wat je het beste kunt doen als ziekenhuis hangt heel erg af van de details van wat er gaande is”, zegt Harald Wychel van het RIVM. Er is volgens het instituut geen one-size-fits-all-oplossing.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft samen met het RIVM wel een richtlijn voor zorgpersoneel opgesteld vanwege vragen van medewerkers over het virus. Die is bedoeld voor verpleegkundigen die contact hebben gehad met coronapatiënten en voor zorgpersoneel dat in risicogebied is geweest, zoals Noord-Italië.

Dit had in elk ziekenhuis kunnen gebeuren.

Hoofd medische staf van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem

Er geldt dus een verscherpt advies voor verpleegkundigen, artsen en andere ziekenhuismedewerkers, maar dat is niet bindend. Daardoor test bijvoorbeeld het ene ziekenhuis sneller op corona dat het andere. Sommige ziekenhuizen pleiten voor het invoeren van verplichte testen.

“Nee, ziekenhuizen weten bij wie ze kunnen en zouden moeten testen”, zegt de RIVM-woordvoerder. “We hebben nu een aantal keer gezien dat er in het ziekenhuis coronapatiënten werden ontdekt, die daar al enige tijd lagen. Dat is wat mij betreft heel erge pech, want dat heeft grote consequenties voor het ziekenhuis.”

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem was er sinds afgelopen zondag tot vandaag een opnamestop. Dat was uit voorzorg nadat een patiënt op de intensive care positief was getest op Covid-19. De vrouw lag een week op de IC zonder dat artsen wisten dat ze het virus had. Vandaag bleek dat het ziekenhuispersoneel niet besmet is geraakt.

“Dit had in elk ziekenhuis kunnen gebeuren”, zegt Robert Chabot, hoofd medische staf in het Gorinchemse ziekenhuis.

Bron: Nos

Leave a Reply